Ini cerita dua hari lepas. Tak sempat nak update. Baru hari ni, ada kesempatan. Sibuk mengalahkan tokey kain. Padahal bukan buat apa pun. Kalau duduk rumah ni, memang ada je kerja tak habis-habis.
Sekarang ni, Arif dah semakin manja. Kalau duduk rumah berdua, memang susah nak menyambil-nyambil. Nak solat susah, nak masak susah, nak pergi bilik air pun susah. Pantang tak nampak muka aku. Melalak memanjang.
Tapi kalau kat rumah orang pandai pulak bawak diri. Kalau di bawak beraya ataupun marhaban, dia oke je. Tak kesah kan mak pun. Bagus beetul lah. Tiba-tiba aku teringat masa pregnant.
Selama 9 bulan pregnant, aku alahan. Muntah-muntah dan batuk. Tapi masa aku pergi Indonesia, beraya disana, alhamdulillah....ok je. Bila balik je sini, terus aku batuk dan muntah-muntah lagi.
Macam pelik je. Kawan aku sampai cakap, ko tinggal je lah kat sana. Huhuhu......kejam sungguh dikau wahai kawan.
Sekarang ni, bila Arif dah jadi macam ni......aku terus teringat masa pregnant dulu. Sejak dalam perut lagi, dia memang pandai bawak diri. Kat tempat orang dia baik je. Cool je. Tapi bila balik rumah, hambek ko. Nak ibuuuuuuu........
Adoi.....asalnya nak cerita pasal kambing. Apesal boleh cerita pasal Arif ni. Oke, balik pada tajuk asal.
Seorang kawan aku, teringin sangat makan kambing masak madu. Dia pernah makan masa aku buat kenduri dua tahun lepas. Kenduri tu, kenduri akikah anak saudara aku. Anak adik aku yang dok Shah Alam. Tapi buat kat rumah aku di Johor. Gila tahap gaban...... Masak kambing pun dua tahun sekali. Pergh......kedekut ke ape ni.
Kawan aku ni, nak datang beraya. Jadi aku masaklah menu ni. Kesian kan. Dua tahun tunggu nak makan kambing masak madu kak Yati.
Aku memang suka jamu kawan-kawan makan. Sape-sape yang nak datang rumah tu, bagitau dulu lah ye. Boleh jugak aku tumbangkan kerbau. :)
Kawan aku ni, nak datang beraya. Jadi aku masaklah menu ni. Kesian kan. Dua tahun tunggu nak makan kambing masak madu kak Yati.
Aku memang suka jamu kawan-kawan makan. Sape-sape yang nak datang rumah tu, bagitau dulu lah ye. Boleh jugak aku tumbangkan kerbau. :)
Sebenarnya, aku ni tak makan daging lembu dan daging kambing. Aku makan ayam dengan ikan je. Kenapa aku tak makan?. Sebab takut susuk aku tertanggal. Habis lah kecantikan dan kejelitaan 360 aku nanti. wakakakakaka.......
Aku memang tak makan daging kambing dan lembu. Adik aku pun sama. Sebab ayah aku tak makan. Jadi, masa kecik dulu, mak tak pernah masak daging. Sebab tu lah aku tak makan.
Resepi ni aku dah pernah tulis kat blog aku yang lain. Kat sini. So, aku copy paste je lah. Kalau nak tau apa kata kawan aku tentang masakan ni, korang bacalah kat sini.
Oke tanpa membuang masa jom semak bahan-bahannya.
Kambing Masak Madu
Bahan-bahan:
1 kilo daging kambing (rebus dulu, buang airnya)
bawang merah,bawang putih, halia, serai, kayu manis, bunya lawang
daun pudina, daun ketumbar
cili kering/cili giling, tomato (benda ni aku lupa nak snap)
susu cair, sos tiram, sos cili
bahan utama, mestilah madu.
garam,gula,serbuk perasa, minyak untuk menumis
Cara membuatnya :
Rebus kambing terlebih dahulu dengan halia,kemudian buang air rebusan daging tu.
Kisar bawang merah,bawang putih,halia,serai,cili kering. Kemudian tumis dengan minyak yang telah di panaskan. Tumis hingga berbau wangi. (kalau tak wangi jangan letak minyak wangi pulak)
Pastu masukkan daun ketumbar dan daun pudina. Masukkan sos tiram, sos cili, susu cair, garam, gula, ajinomoto dan madu. Masukkan garam dan serbuk perasa sekali.
Kemudian masukkan daging kambing dan tomato.
Biarkan hingga sebati. Dah siap.....
Gambar yang dah siap hidang lupa nak snap. Masa nak masak ni, aku post Arif kat rumah pengasuh dulu. Kalau tak, huru hara lah jadinya. Dalam kelam kabut tu, sempat lagi snap gambar.
Kakak dan abang pergi sekolah. Jadi, dia boring takde kawan main. Tu yang nak bekepit dengan mak je.
Oke.......selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan